Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
 • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
 • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
 • ✔ Professioneel Advies
 • Whitelabel verzenden

Patchkasten en Serverkasten

Patchkasten en serverkasten zijn essentieel voor een goed werkend netwerk, privé en zakelijk. In een serverkast zijn je netwerkapparaten goed toegankelijk voor installatie en onderhoud. Hierdoor bespaar je tijd en kosten. Lees hieronder welke types serverkasten er zijn en waarop je moet letten bij het kopen van een serverkast.

Inhoudsopgave

Wat is een patchkast?

Wat betekent 19 inch?

19 inch patchkasten en serverkasten

Mini patchkasten

Wandkasten

Relay racks

10 inch producten

19 inch wall mount brackets

Keuzehulp serverkast

 

Kies de juiste patchkast

Wat is een patchkast?

Een patchkast is een metalen kast waarin je alle netwerkcomponenten en netwerkkabels opbergt. Of het nu gaat om grote bedrijven, professionele datacentra, MKB-bedrijven of particulieren; patchkasten worden overal gebruikt.

Met de juiste patchkast en besturings-hardware en software richt je een betrouwbaar en functionerend netwerk in. Ook het onderhoud van je netwerk wordt met een patchkast een stuk makkelijker.

 

Is een patchkast eigenlijk iets anders dan een serverkast, schakelkast, netwerkkast of batterijkast?

Nee! De kast is in principe hetzelfde, maar de naam geeft aan wat je in de kast opbergt. Een batterijkast wordt gebruikt om een thuisbatterij voor zonnepanelen op te bergen. In een patchkast worden voornamelijk internet kabels aangesloten (gepatcht) en hier vind je dan ook verschillende netwerkapparaten en heel veel kabels. En in een serverkast, je raad het waarschijnlijk al, staan servers.

 

Een patchkast heeft aan de binnenzijde montagerails waarop je netwerkapparatuur en accessoires kunt bevestigen.

Je hebt de keuze uit gesloten kasten en open rekken, staande kasten en wandkasten, 10 inch en 19 inch kasten.

Met de bijpassende accessoires richt je je netwerkkast flexibel en individueel in, zodat de kast niet alleen vandaag, maar ook op lange termijn bijdraagt aan een optimale netwerkoplossing.

Wat betekent 19 inch?

19 inch is omgerekend 48,26 cm. Internationaal is de norm bekend als IEC-norm 297. De afmeting 19 inch heeft betrekking op de breedte. In de kast zijn op alle 4 hoeken verticale montageprofielen waarin je de apparaten met kooimoeren bevestigt. 19 inch is de hart-op-hart afstand tussen de linker en rechter bevestigingsprofielen.

 

19 inch is de standaard voor apparatuur in datacenters en voor de evenemententechniek. Of het nu gaat om een server, een patchpanel, een mediaspeler of een mengpaneel, de standaardafmeting is 19 inch. Wat heb je daar nou aan? Nou, als je 19 inch apparatuur hebt, weet je zeker dat die ook in een 19 inch kast past.

19 inch patchkasten en serverkasten

Een 19" serverkast is gestandaardiseerd voor 19 inch apparaten. De kast is 600 mm of 800 mm breed. De diepte is 600, 800, 1000 of 1200 mm. Een 19 inch serverkast heeft 19 inch profielen aan de voor- en achterzijde voor het bevestigen van de apparaten. De 19" kast heeft stelvoeten en wielen.

Kasthoogte

De hoogte van netwerkapparatuur wordt aangegeven in hoogte-eenheden oftewel units. De afkorting hiervoor is HE of U. Eén U is 44,45 mm. Ook dit is een standaardafmeting. 19-inch serverkasten zijn verkrijgbaar tot een hoogte van 47U, wat overeenkomt met 2,20 meter.

 

Voor grotere netwerken wordt meestal een kast met 42U gebruikt. Voor kleinere of middelgrote netwerken is een 18U patchkast of 22U patchkast dé favoriet.

 

De hoogte die je nodig hebt, is afhankelijk ervan wat je in de kast wilt opbergen. Tel de hoogte van al jouw apparaten bij elkaar op. Denk ook aan bijvoorbeeld een 19 inch legbord voor je switch of modem of ruimte voor 19 inch stekkerdozen. Of wil je een afsluitbare lade voor handleidingen en waardevolle documenten in de kast plaatsen? Als je alle hoogtematen hebt opgemeten, tel je hier nog een aantal extra U's bovenop. Deze vrije ruimte geeft je de mogelijkheid je netwerk naderhand aan te passen of uit te breiden zonder dat je een grotere kast moet aanschaffen.

Kastbreedte

De kastbreedte van een 19 inch staande kast is 600 of 800 mm. Nu denk je misschien "Maar de breedte is toch 19 inch?!".

Dat klopt. De breedte van de montageprofielen binnenin de kast is 19 inch. Met de kastbreedte bedoelen wij de buitenafmeting van de serverkast. Bij een 80 cm brede kast is er meer vrije ruimte tussen de montageprofielen en de zijwand. Dit is voordelig voor netwerken met veel kabels, omdat je de stroom- en netwerkkabels dan netjes langs de zijkanten in de kast kunnen leggen.

Glazen deur of geperforeerde deuren?

Je kunt een patchkast kiezen met geperforeerde voor- en achterdeuren of met een glazen deur aan de voorzijde en een gesloten metalen deur aan de achterzijde. Welke deuren het meest geschikt zijn voor jouw netwerk ligt eraan hoeveel warmte jouw apparatuur afgeeft. We leggen het even iets beter uit:

 

De maximale temperatuur in een serverkast mag niet hoger zijn dan 25°C tot 30°C. Als je netwerkapparatuur gebruikt die veel warmte afgeeft, zoals een server, is het raadzaam een kast met geperforeerde deuren te kiezen. De perforatie zorgt voor een ideale warmteafvoer. Een kast met geperforeerde deuren is dus een typische serverkast.

 

Als je de kast gebruikt voor apparaten die weinig warmte produceren, is een patchkast met een glazen deur een goede keuze. Deze kast dempt het geluid van de apparaten en vermindert het binnendringen van stof. Deze kast heeft rondom kleine perforaties zodat ook hier de lucht kan circuleren.

 

Geef je de voorkeur aan een glazen deur, maar wil je een server in de kast plaatsen? Dan adviseren wij een ventilator in de kast te installeren om de warme lucht beter af te voeren.

 

Ik wil een glasdeur

 

Ik wil geperforeerde deuren

 

Mini patchkasten

Een kleine patchkast verschilt van de grotere kasten alleen in hoogte. Een kleine patchkast is geschikt voor 19 inch apparaten, zoals een patchpanel, server of ethernet switch. Een mini patchkast heeft een glazen deur of geperforeerde deuren. Kleine serverkasten hebben een hoogte van 12U (720 mm) of 15U (860 mm). De 12U patchkast wordt vaak in kantoorruimtes onder het bureau geplaatst. Let er dan wel op dat onder jouw bureau de luchtcirculatie gewaarborgd is. De perforaties van de kast mogen niet worden afgedekt.

 

Zie hier mini patchkasten

 

Wandkasten

Een wandkast is een compacte serverkast die je, zoals de naam al zegt, aan de wand kunt hangen. De kast heeft een glazen deur aan de voorzijde, 2 uitneembare zijwanden en een gesloten achterwand. De zijwanden kunnen gesloten of geperforeerd zijn. De kast heeft aan de achterzijde bevestigingen voor de wandmontage. Een wandkast heeft geen stelpoten of wielen.

 

Een wand serverkast is bijzonder populair bij particulieren, omdat de kast weinig ruimte inneemt en in de bijkeuken of kelder kan worden opgehangen.

Afmetingen wandkast

Wandkasten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, van 6U tot 18U. Een patchkast 9HE is één van de meest gekozen wandkasten.

De diepte is 450 of 600 mm. Tevens is de 600 mm diepe wandkast als kantelbare uitvoering verkrijgbaar. Een kantelbare kast heeft scharnieren. Hierdoor kun je de hele kast van de muur af draaien en de achterzijde van je netwerkapparaten bereiken. Dat maakt het aansluiten en het onderhoud een stuk makkelijker.

Wandkast monteren

Wij leveren de wandkasten zonder bevestigingsmateriaal. Waarom? Omdat het benodigde materiaal afhankelijk is van het soort wand waarop je de kast wilt bevestigen. Voor een gipsmuur heb je andere pluggen en schroeven nodig dan voor cellenbeton of hout. Welk bevestigingsmateriaal je voor welke ondergrond nodig hebt, lees je in het artikel Hoe monteer ik een wandkast?

 

Wandkasten 450 mm diep

 

Wandkasten 600 mm diep

 

Wandkasten met geperforeerde zijwanden 600 mm diep

 

Wandkasten kantelbaar 600 mm diep

 

Wandkasten kantelbaar met geperforeerde zijwanden 600 mm diep

 

Relay racks

Een 19 inch relay rack is in feite een netwerkkast zonder behuizing. Een relayrack is aan alle zijden open en staat garant voor een optimale luchtcirculatie. Het rack is daarom uitermate geschikt voor apparaten die veel warmte afgeven. En heb je een ruimte met airconditioning die je als netwerk- of serverruimte gebruikt? Dan zorgt een open relay rack ervoor dat de koele lucht zonder belemmering bij je server en andere apparaten komt.

 

Serverracks hebben 4 zwenkwielen die belastbaar zijn tot 400 kg.

 

Wij leveren onze serverracks ongemonteerd. De montage duurt ongeveer 20 minuten. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een steeksleutel 13, een inbussleutel en eventueel een schroevendraaier.

 

Serverracks zijn er in hoogtes van 18U tot 42U. Een relay rack is 600 mm breed en 800 mm diep. De diepte van 800mm is de totale afmeting inclusief het rek met wielen. De bruikbare diepte tussen de 19 inch profielen is 600 mm.

Voordelen van een open relay rack:

 • Snelle toegang van al kanten
 • Optimale passieve luchtcirculatie, geen ventilatoren nodig
 • Rack is mobiel door zwenkwielen
 • Relay racks zijn compact en nemen relatief weinig ruimte in beslag

Relay racks voor audio

Relay racks zijn onmisbaar bij concerten en festivals. Aangezien 19 inch ook het standaardformaat is voor muziekinstallaties, zoals bijvoorbeeld mengpanelen, mediaspelers en andere audio apparatuur, passen deze precies in een patchkast of relay rack. Veel DJ's en hobbymuzikanten gebruiken een relay rack voor hun muziekinstallatie. Je kunt het rack met vast gemonteerde apparatuur naar elke gewenste locatie vervoeren.

 

Wist je dat er ook accessoires zijn voor relay racks zoals [19 inch legborden], [19 inch stekkerdozen], of [server rack kabelmanagement]?

 

Kies hier je 19 inch relay rack

 

10 inch producten

Een 10 inch patchkast is populair bij particulieren voor een thuisnetwerk. In een 10” kast kun je alle netwerkkabels centraal aansluiten. Ook kun je je telefooninstallatie in een 10 inch patchkast integreren.

 

10 inch verwijst naar de breedte, net als bij de 19 inch serverkast. Hoe groot is 10 inch? 10 inch is omgerekend 25,4 cm. 19 inch is 48,26 cm. Deze maat is de hart-op-hart afstand tussen de montageprofielen in de kast. De buitenafmeting van een 10 inch kast is 312x310 mm (breedte x diepte). Voor een 19 inch kast is de minimale afmeting 600x600 mm. Zoals je ziet, is een 10 inch kast veel compacter.

 

Net als 19 inch is 10 inch een standaardafmeting in de elektrotechniek. Veel netwerkapparatuur is in 10 inch uitgevoerd. Dat is handig omdat de 10” apparaten precies in een 10 inch kast passen.

 

Accessoires zoals legborden, patchpanelen of ethernet switches zijn er ook in 10 inch. Je kunt in 10 inch dus een volwaardig netwerk opzetten.

 

10 inch kasten en accessoires

 

19 inch wall mount brackets

Een 19 inch wall mount bracket is een frame waarin je je 19 inch netwerkapparatuur kunt monteren. Een wall mount bracket is een goedkoop alternatief voor een 19 inch patchkast. Wil je bijvoorbeeld je 19 inch patchpaneel of switch in je meterkast opbergen, kun je dit eenvoudig met een wall mount bracket. Het frame monteer je op elke gewenste hoogte aan de wand.

 

Wall mount brackets zijn verkrijgbaar met een hoogte van 2U tot 12U. De diepte is 180 of 300 mm. Welke diepte en hoogte je nodigt hebt, is afhankelijk van de diepte, hoogte en aantal van jouw netwerk apparaten.

 

Kies hier je 19 inch wall mount bracket

 

Keuzehulp serverkast

Als je een serverkast wilt kopen, let dan hierop:

 

 • Meet de diepte van je grootste netwerkapparaat. Tel daar enkele centimeters bij op voor kabels en connectoren. Dit is de minimale diepte van je serverkast.
 • Houd er rekening mee dat de diepte van een kast niet volledig kan worden benut. De montageprofielen zijn 3 tot 5 cm naar binnen verzet en je hebt voldoende ruimte nodig voor netwerk- en stroomkabels.
 • Kies, als mogelijk, een iets hogere kast dan je op dit moment nodig hebt. Zo heb je ruimte voor toekomstige aanpassingen of uitbreidingen van je netwerk.
 • Denk ook aan accessoires, zoals kabels, verlichting, legborden of een patchpanel.
 • Accessoires voor kabelmanagement zorgen voor overzicht in je patchkast. Dit maakt onderhoud van je netwerk een stuk efficiënter waardoor je kosten kunt besparen.
 • afsluitbare 19 inch kast verhoogd de veiligheid omdat onbevoegden geen toegang hebben tot de netwerkapparaten.
 • Gebruik een UPS (noodstroomvoorziening) in je 19 inch netwerkkast. Zo voorkom je problemen door stroomstoringen.
 • 19 inch kasten met geperforeerde deuren zijn beter geschikt voor servers en andere componenten die warmte afgeven. Gesloten kasten dempen het geluid en verminderen stof in de kast.
 • Zet je meerdere kasten naast elkaar? Koppel de kasten dan aan elkaar.

Online een patchkast kopen

In onze shop vind je naast patchkasten ook accessoires en netwerkkabels om het aanleggen van je netwerk een stuk eenvoudiger te maken. Heb je nog vragen over een patchkast of ons overig assortiment? Onze medewerkers staan voor jou klaar. We zijn bereikbaar via telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

 

✔️ Professioneel advies

✔️ Garantie

✔️ Vandaag besteld, morgen in huis

FAQ's over patchkasten

Wanneer gebruik je een patchkast?

Patchkasten zijn essentieel in diverse omgevingen, zoals kantoren, datacenters en zelfs thuis. Ze bieden een gestructureerde en beschermende oplossing voor het beheren van netwerkapparatuur zoals servers, switches en routers. Of je nu een bedrijf runt of je thuisnetwerk wilt optimaliseren, een patchkast zorgt voor een georganiseerde en veilige infrastructuur.

Wat zijn de verschillen tussen een patchkast en een serverkast?

Een patchkast en serverkast zijn bijna altijd hetzelfde: een (grote) metalen kast voor het opbergen van netwerkapparaten. Het verschil komt voort uit wat je er in opbergt. Patchen betekent aansluiten of verbinden, je sluit in een patchkast dus hoofdzakelijk internetkabels aan. Denk hierbij aan apparatuur als een patchpaneel, switch of router. Iets waar je veel kabels voor nodig hebt. Omdat deze apparaten weinig warmte afgeven, is een patchkast voorzien van een gesloten voordeur van glas. De achterkant heeft een gesloten metalen achterdeur. 
 
De naam zegt het al een beetje, in een serverkast berg je voornamelijk server op. Deze apparaten geven veel warmte af en is een goede ventilatie dus belangrijk. Een serverkast heeft daarom aan de voor- en achterzijde geperforeerde deuren. Hierdoor ontwijkt de warme lucht sneller uit de kast en voorkom je oververhitting. Zie hier alle patchkasten en serverkast.

Hoe groot is 1U?

Hoe hoog de kast is, wordt aangegeven in ‘U’ of soms ook wel in HE. ‘U’ staat voor Unit en ‘HE’ staat voor hoogte-eenheid. 1U of HE staat gelijk aan 1,75 inch of ook wel 4,445 cm. Ook de apparatuur die je in de kasten hangt, worden gemeten in U's of HE's en hebben dus dezelfde maatvoering. Hierdoor bereken je dus heel makkelijk hoeveel apparaten je in de server- of patchkast kan hangen.  


Terug naar boven