Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
 • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
 • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
 • ✔ Professioneel Advies
 • Whitelabel verzenden

Stap-voor-stap wandcontactdoos aansluiten

Stap-voor-stap wandcontactdoos aansluiten

Vanaf je router, switch of patchpaneel trek je utp-kabels naar alle ruimtes waar je stabiel internet wilt. Een wandcontactdoos heeft een LSA strook waarop je de kabel afmonteert. Hiervoor kun je het beste een stugge kabel gebruiken. In dit artikel lees je hoe je stap-voor-stap een netwerkkabel afmonteerd op een wandcontactdoos, zodat je een stabiel netwerk tot stand brengt. Onderstaande stappen zijn uniformeer voor alle soorten netwerkkabels, dus UTP en (S)FTP-kabels.

Dit heb je nodig 

Zorg dat je onderstaande materialen bij elkaar hebt vóórdat je begint met het aansluiten van een utp-kabel op een wandcontactdoos. 

 • Danicom Cat5, 6, 6a of 7 kabel op rol 100% koper - stug UTP of FTP.
 • één of meerdere Cat5, 6 of 6a wandcontactdozen. Zorg dat de wandcontactdoos dezelfde categorieaanduiding (Cat5, 6 of 6a) én afscherming (UTP of (S)FTP) heeft als de utp-kabels die je gaat aansluiten. Dit is essentieel voor een sterk en stabiel internetsignaal. Kies voor afgeschermde kabels en wandcontactdozen zodra de kabels langs andere installatiekabels - bijvoorbeeld COAX - liggen. Met afgeschermde kabels voorkom je signaalstoring. 
  • Voor de Cat7 kabel op rol volstaat een wandcontactdoos met de categorie 6a. 
 • een kabelstripper
 • een LSA tang (dogger)
 • kleine schroevendraaier

De benodigdheden

Stap 1: losdraaien van de wandcontactdoos 

Haal de afdekkap van de wandcontactdoos af.  

Zie ook onze uitgebreide uitleg over de kleurvolgorde.

Stap 2: UTP-kabel strippen met de kabelstripper

Pak de kabelstripper en strip de kabel(s) circa 6 centimeter. Verwijder indien aanwezig het transparante, plastic kruisje. 

Zodra je dit gedaan hebt, zie je duidelijk 4 aderparen. 

1: wit-blauw & blauw

2: wit-oranje & oranje

3: wit-groen & groen

4: wit-bruin & bruin

Leg nu de aders volgens de geadviseerde kleurvolgorde (Europese B-norm) in de sleuven van de LSA-strook. Wil je dat beide poortjes van de wandcontactdoos werken? Gebruik dan twee UTP-kabels tijdens de installatie. Houd de kleurvolgorde aan die op het product staat. 

Stap 3: wandcontactdoos afmonteren met de LSA-tool

Heb je de aders op de juiste kleurvolgorde in de LSA-strook gelegd? Bevestig dan de installatie door met de LSA-tool de aders vast te drukken. Doe dit voorzichtig én precies. Door goede bevestiging profiteer je later van stabiele internetverbinding in elke ruimte. Let op dat je de LSA-tool zo op de wandcontactdoos plaatst, dat de zwarte schaartjes de aders aan de buitenkant afknippen. 

Stap 4: check de installatie

Ziet de installatie er volgens onderstaande afbeelding uit? Dan heb je succesvol een UTP-kabel op een wandcontactdoos aangesloten! De in- of opbouwdoos is nu klaar voor gebruik!

Wil je de netwerkkabel afmonteren met een RJ45 connector? Die stappen kun je hier nalezen.

Stap 5: plaats kabelbeugel 

Om de kabels vast te zetten, plaats je de meegeleverde kabelbeugel over de utp-kabels. 

Stap 6: afronden van wandcontactdoos aansluiting

Zodra je de kabelbeugel hebt bevestigd, plaat je nu de kap van de wandcontactdoos terug. Daarna is de wandcontactdoos gereed voor plaatsing in de wand. Zet de voorkant van de wandcontactdoos terug. 

Over ons

Gratis professioneel advies

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het aansluiten van een UTP-kabel op een wandcontactdoos? Onze medewerkers staan voor jou klaar. We zijn bereikbaar via telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Kwaliteit én 25 jaar garantie

Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken. Je bent dus verzekerd van kwaliteit én garantie.

Snelle verzending voor 16:00 uur

Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan doen wij er alles aan om de bestelling nog diezelfde dag te verzenden. Vanuit ons 5000m2 magazijn versturen wij dagelijks alle bestellingen. Onze ruime voorraad maakt snel verzenden mogelijk. Whitelabel verzenden valt ook onder verzendmogelijkheden.

 

Opmerkingen
Leo 2024-01-21 12:48:01
Ik heb een UTP kabel lopen van mij modem UTP uitgang naar mijn woonkamer. Deze kabel is nu direct op de gebruiker aangesloten en dus crosswired. Nu wil ik deze kabel op een WCD aansluiten zodat ik flexibeler een gebruiker kan aansluiten. Kan ik dan de kabel die er ligt niet crosswired op de bij jullie verkochte WCD aansluiten en dan van WCD naar gebruiker een standaard crosswired UTP kabel gebruiken?
[email protected] 2024-01-22 07:28:08
Helaas nee dat werkt niet. Waarschijnlijk heb je een patchkabel. Bij het gebruik van een WCD ben je een stugge kabel nodig.
Christiaan Jansen 2023-11-13 09:49:11
Ik heb een UTP inbouwdoos met enkele aansluiting welke ik niet gebruik. Nu wil hem graag doorlussen naar de inbouwdoos in de schuur, een kleine 30 meter verder. kan ik in deze (originele) UTP inbouwdoos gewoon een RJ45 stekker pluggen en het andere uiteinde aansluiten op de nieuwe inbouwdoos? Of kan ik op deze manier niet verlengen?
Bjarne 2023-11-13 10:01:25
Goedemorgen, Wandcontactdozen kun je op deze manier alleen doorlussen als je een kabel met stugge kern gebruikt. Let er dan bij op dat je ook de connectoren voor stugge kern gebruikt.
Hans 2023-06-11 18:43:08
ik heb een inbouw raam van 3 stuks wcd waarvan 1 maal een wcd voor coax kabel. Deze inbouw wil ik vervangen voor utp (5e kabel al getrokken. De afdek raampjes zijn 7 cm breed. Welke utp inbouw past hierop 7 cm breed. ?
Bjarne 2023-06-12 06:38:29
Hallo, wij hebben deze inbouwdozen https://www.serverkast.com/cat6-stp-inbouwdoos-wit.html ze zijn alleen 8cm breed. 7cm brede inbouwdozen hebben we helaas niet.
Geenidee 2021-01-30 20:58:44
Ik heb een stugge utp kabel vanuit de meterkast naar ze zolder. Aan beide kanten zit een RJ45 connector. Ik wil hem op zolder echter aan een wandcontactdoos installeren, kan ik de RJ45 er daar dan af knippen, zodat de aderen gestript zijn en ze vervolgens aansluiten aan de sokkel?
Anita 2021-02-10 11:19:24
Beste, Indien u zeker weet dat het een stugge kabel is dan kunt u hem afmonteren op een WCD. Succes, Anita
Annemieke 2021-01-17 09:08:55
Misschien een stomme vraag. Of dubbel. Maar ik kom er niet helemaal uit. Ik heb in de meterkast een adsl aansluiting op een experiabox V10 van KPN. Ik heb daarin 4 poorten, te weinig dus ook nog een losse switch. Ik heb oude telefoonbuizen waarin ik draden aan het trekken ben en wil afwerken met een wcd. Ik heb Cat6 kabels en dozen. De draad zit erin. Afmonteren is nu de vraag. Ik moet aan de kant van de wcd afmonteren volgend B volgorde. Maar aan de kant in de meterkast zit een RJ45 connector die in de switch gaat. Moeten de draden daardan op dezelfde B volgorde? Anders is het toch onlogisch? Iig werkt het bij mij niet. En ik heb ook een testapparaat voor de check op de aansluiting maar dat werkt dan ook niet. Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt en wat de logica is?
Anita 2021-01-18 13:40:03
Hallo Annemieke, Afmonteren van de WCD dient volgens de B-Norm te gebeuren zoals vermeld op de WCD. Afmonteren van de RJ45 connectoren volgens onderstaande kleur volgorde: 1. Wit-oranje 2. Oranje 3. Wit-groen 4. Blauw 5. Wit-blauw 6. Groen 7. Wit-bruin 8. Bruin Zie ook ons blog https://www.utp-kabel.nl/blog/wat-is-de-juiste-kleurcode-voor-utp-kabels.html. Succes
Mick 2021-01-16 14:44:47
Wat betekent de vermelding "verticaal" bij een utp wand inbouwdoos ?
Anita 2021-01-18 13:46:07
Beste Mick, De opmerking verticaal betekend dat de kabelinvoer verticaal is, dus kabelinvoer vanaf boven/onderkant mogelijk. Groeten Anita
Anton 2021-01-12 15:18:52
Beste, Op dit moment heb ik mijn (kpn) modem in de woonkamer staan omdat daar mijn aansluiting zit. Binnenkort wordt er glasvezel aangelegd, wat de mogelijkheid biedt om de bestaande aansluitingen te herzien. Ik wil dan ook de glasvezel in de meterkast uit laten komen, en daar de kpnmodem op aansluiten. Vanaf de meterkast wil ik dan 2 CAT6 kabels naar de woonkamer trekken en daar aansluiten op een utp outlet. Ik begrijp dat deze kabels een stugge kabel moet zijn. Is het verstandig om in de meterkast dan ook een utp outlet te plaatsen zodat de stugge kabel met 2 outlet’s communiceert? Of kan ik de stugge kabel direct op de modem (middels RJ45) monteren.
Anita 2021-01-18 14:07:12
Beste Anton, Het is mogelijk om een RJ45 connector af te monteren op een stugge kabel, let wel dat je hiervoor een connector neemt die geschikt is voor een stugge kabel. Succes!
Marcel 2020-06-29 07:07:08
Op dit moment heb ik cat6 kabel, opbouwdozen en patchpaneel. Kan ik deze laatste 2 hergebruiken daar ik de kabels ga vervangen voor cat 6a ivm een verbouwing
Baer 2020-06-30 11:24:36
Beste, Ik raad u aan deze te vervangen, de patchpanelen en opbouwdozen kunnen helaas niet mee met de snelheid die een cat6a kabel kan halen. Ik hoop u zo voldoende te hebben geinformeerd, Baer DSIT
laurens 2020-05-29 13:45:57
Bedankt voor deze uitleg, erg handig. Ik heb wel nog een vraag. Ik heb een kabel getrokken die ik volgens dit artikel aan de contactdoos ga aansluiten (volgens T568-b). De andere kant moet naar een switch, moet ik die connector dan volgens crosslink aanmaken of juist niet? Alvast bedankt!
Lotte 2020-06-03 14:09:24
Beste Laurens, Nee hoor, in dit geval dient er gebruik te worden gemaakt van een straight kabel.
Steven M 2020-04-17 12:22:51
De punchtool hoort de adereindjes aan de achterzijde af te knippen, tijdens het indrukken. Ik begreep ooit van iemand dat anders de eindjes als antennes gaan werken. Op de foto zie je de eindjes nog zitten.
Lotte 2020-06-03 12:44:43
De punchtool hoort inderdaad de adereindjes af te knippen. Dat klopt helemaal.
Casper Klinkhamer 2020-01-19 14:41:20
Moet je die kleine kabels (De groene oranje bruine etc) ook strippen of worden die door dat doosje zelf gestript of is dat helemaal niet van toepassing?
Baer Lenssen 2020-01-20 07:26:28
Beste, Deze aders hoeft u niet afzonderlijk te strippen, de mantel wordt doorgesneden door de ''stripjes". Ik hoop uw vraag zo beantwoord te hebben. Met vriendelijke groet, Baer DSIT
Cindy 2019-11-18 13:02:22
Hoi, Even een vraag, want we zijn het kwijt. Wij hebben vanuit de meterkast(router) 1 utp kabel getrokken naar het zolder om die hier op een inbouw wandcontactdoos utp te plaatsen. In dezelfde contactdoos zit nu blijkbaar ook een kabel voor de andere kant van de kamer waar men ook internet wil (men wilde geen kabel door de kamer). Bestaat er de mogelijkheid dat de wandcontactdoos zowel een in- als een uitgang heeft, zodat de ene aansluiting met een losse kabel op de externe switch wordt aangesloten en dan middels een andere kabel vanuit de switch naar de tweede aansluiting van de wandcontactdoos verbinding wordt gemaakt met deze kabel voor het internet aan de andere kant van de kamer. Alvast bedankt voor het antwoord.
Baer 2019-11-19 15:24:27
Beste, Een netwerk dient u stervormig aan te leggen. Dit houdt in dat u heb helaas niet op deze manier kunt "doorlussen" u dient twee fysieke kabels naar elke poort te trekken. Mochten er verdere vragen zijn hoor ik het graag, Baer DSIT
John 2019-04-01 16:11:02
Kan ik een ptt-kabel, 5 aderig (waaronder 1 aarde) tussen twee wcd utp's aansluiten? Ik hoef maar 1 werkende poort utp per wcd te hebben. De kabel is namelijk al beschikbaar en dan hoef ik geen nieuwe kabel te trekken...
Baer Lenssen 2019-04-02 08:45:12
Geachte, Wij raden u aan een oplossing te gebruiken voor deze specifieke kabel. Een utp verbinding is hier niet de juiste\beste optie. Om deze specifieke verbinding te bepalen is het noodzakelijk te weten welke zogenoemde PTT- kabel uw kabel betreft. mocht u verdere vragen hebben kunt u ons altijd bellen op: 0748526448.
carl neimann 2019-03-17 19:26:30
Beste, Ik heb 1 kabel met aan 1 kant een RJ45 stekker de ander kant van de kabel wil aansluiten op een opbouwdoos kan dat volgens jouw schema, of moet de volgorde van de aansluiting dan anders
Baer 2019-03-19 09:23:44
Beste, De volgorde op de wandcontactdoos blijft ten alle tijde de B-norm. Wel raad ik u aan gebruik te maken van een kabel met een stugge kern. Mocht u nog verdere vragen hebben horen wij het graag. Baer DS-IT
Jurgen 2019-02-04 19:55:36
Is het mogelijk om de draden te monteren zonder een punch down tool?
Carolien 2019-02-05 07:46:22
Beste Jurgen, Om de verbinding tot stand te brengen is een punch down tool nodig.
Bart 2018-10-08 16:19:18
Hallo, ik wil een Lan kabel aansluiten tussen 2 opbouwwandcontactdozen. Nou moet deze kabel door een holle plint gaan waardoor ook een snoer loopt voor de verlichting. Welke type kabel raden jullie mij het beste aan (s/ftp-sf/utp of f/utp ) en van welke categorie? Groet Bart.
Baer Lenssen 2018-10-11 08:48:40
Geachte Bart, Wij raden de SFTP variant aan, die is dubbel afgeschermd. Aangezien de netwerkverbinding naaste een spanningskabel ligt wordt de kans op inferentie zo klein mogelijk. Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.
Zekai 2018-09-23 14:39:29
Mijn vraag is het volgende: moet ik, voor een contactdoos met 2 uitgangen, twee kabels aansluiten?
Carolien 2018-09-24 12:51:30
Beste Zekai, Dit klopt inderdaad.
Gino 2018-08-26 14:42:18
Ik ben even de draad kwijt. Als ik de code van de afbeelding gebruik bij de socket, moet ik dan de zelfde code aanhouden op de plug of moet ik de conector dan aansluiten volgens de T568-b codering?
Daniel Spijker 2018-08-27 12:20:36
Beste, Altijd volgens T568-b Gr Daniel
Aldo 2018-04-13 06:48:10
Is het ook mogelijk onder ieder contact een dubbele ader vast te maken? Ik wil van deze doos met dezelfde UTP kabel door naar een andere kamer. Als dat niet kan, hoe los ik het 'doorlussen' dan op? Dank vast voor de reactie!
Baer 2018-04-16 07:15:20
Beste Aldo, Helaas is dit niet mogelijk, een datanetwerk dient stervormig aangelegd te worden. Dit houdt in dat er vanuit één centraal punt alle ’inprikpunten’ 1 op 1 bekabeld worden. Wel is het mogelijk gebruik te maken van een switch, enkel past deze niet in de muur. Voorbeeld Switch: https://www.utp-kabel.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=VA-GS-105B Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.
Martijn 2018-03-11 15:41:13
Dank jullie wel voor de uitleg! Een aantal jaar geleden heeft iemand dit bij mij gedaan met maar 4 aders, dus max 100Mb. Nu wil ik de kabels verwijderen uit de doos en opnieuw aansluiten. Is dat mogelijk? Of kan ik de oude afknippen en dan een nieuwe draad erin duwen met de tang? dank je wel!
Martijn 2018-03-12 09:05:00
Beste Martijn, Dit is lastig te beoordelen. De oude eraf knippen gaat sowieso niet werken, de aderparen van de nieuwe kabel moeten namelijk een goede verbinding kunnen maken met de aansluitpunten van de LSA strook. Als de aderparen van de oude kabel eenvoudig te verwijderen zijn, dan is er een mogelijkheid. Echter is de kans aanzienlijk dat de nieuwe kabel niet mooi meer op de LSA strook van de wandcontactdoos afgemonteerd kan worden. Maar voor hetzelfde geld werkt wel.
Jefrem 2017-10-13 08:58:41
In de rj45 stekker komt dus een andere volgorde van kleuren als in de doos?
Carolien 2017-10-13 11:26:24
Beste Jefrem, Dat klopt inderdaad, de kleurvolgordes staan omschreven in de desbetreffende blogs.
RAY 2017-03-22 11:07:51
KAN JE BIJ EEN OP - INBOUWDOOS OOK GEWOON DOORLUSSEN EN WERKT DIT DAN OOK? ZOALS OP FOTO 6 ZIE JE DAT HIJ ONDER IS AANGESLOTEN EN DAN MOET JE DE LINKER CONNECTOR HEBBEN EN ALS JE HEM DAN DOOR LUST NAAR DE BOVENSTE KAN JE DAN OOK DE RECHTER GEBRUIKEN EN ZOJA WERKT DAN DIT OOK ALLEBEI TEGELIJK?
Carolien 2017-03-24 11:30:29
Beste Ray, Doorlussen werkt niet. Voor het monteren van een wandcontactdoos ben je altijd 2 stugge kabels nodig wanneer je allebei de poorten wilt gebruiken.
Patric 2016-11-17 12:22:41
Jullie adviseren een stugge kabel voor de wandcontactdozen. Het andere uiteinde van de kabel wordt in mijn situatie via een RJ45 connector aangesloten op router. Voor RJ45 wordt soepele kabel geadviseerd. Bij beschrijvingen van RJ45 voor stugge kabel wordt het dit meer als noodoplossing afgeschetst. Wat is nu een nette oplossing?
Carolien 2016-11-17 15:35:57
Beste Patric, Een nette, veelgebruikte oplossing is het monteren van een connector die geschikt is voor stugge kabels. Een andere oplossing kan zijn: Monteer de kabels in de meterkast op een patchpaneel die ook voorzien is van een LSA strook. Vanuit het patchpaneel sluit u patchkabels aan op een switch en van de switch verbindt u een patchkabel met de modem. Zie ook het blog hoe leg ik een bekabelde thuisnetwerk aan: https://www.utp-kabel.nl/blog/hoe-leg-ik-een-bekabelde-thuisnetwerk-aan.html
Astrid 2016-11-16 10:08:13
Waar moet ik de aardedraad laten?
Carolien 2016-11-16 13:49:14
Beste Astrid, Deze monteert u aan het ijzeren huis in de wandcontactdoos.
Marijn 2016-07-28 18:10:53
ik herken de foto's, echter zit er bij mijn inbouwdozen (cat5e afgeschermd) een andere instructie wat betreft de ader volgorde. de geeft namelijk aan: 1: Wit-Oranje 2: Oranje 3: Wit-Groen 4: Blauw 5: Blauw-Wit 6: Groen 7: Bruin-Wit 8: Bruin (568B) of 56gA, maar ik heb begrepen dat 568B de standaard is in Europa. deze instructie komt weer overeen met hetgeen jullie beschrijven voor het aansluiten van een UTP-kabel (http://www.utp-kabel.nl/blog/hoe-maak-ik-een-utp-kabel.html). ik ben even in de war. hoe zit dit nou? als ik aan de ene kant een rj 45 connector heb en aan de andere kant een inbouwdoos. hanteer ik dan verschillende volgordes aan beide kanten?
Daniel 2016-07-29 06:57:08
De volgorde die jij nu noemt is inderdaad van het afmonteren van de connector, en is hoe de aders lopen van 1 tm 8. Vaak willen inbouwdozen de twiste chter zo lang mogelijk intakt houden waardoor ze de kleuren naast elkaar af monteren. Toch zie je naast de B en de kleur codering vaak ook nummers staan. Bij ons staan ze er boven, zie de afbeelding. Als je hier 1 t m 8 op de juiste volgorde bekijkt, zie je dat dit weer jouw volgorde is.
Arnoud 2016-02-17 12:41:05
Bij deze opbouw/inbouw doos wordt één kabel aangesloten. Maar ik wil graag beide connectoren gebruiken, dan moet ik toch twee kabels in de doos aansluiten?
Daniel 2016-02-17 13:50:06
Dat klopt inderdaad. Er staat op de printplaat een pijl zodat je weet welke van de 2 je aan het afmonteren bent. Dit ivm de labels.